Lipoic.nl is het kenniscentrum over alfa liponzuur, ook bekend als alpha lipoic acid. Lees alles over de werking en toepassingen van ALA.

Geheugenproblemen en Alzheimer: liponzuur beschermt de hersenen.

Als we ouder worden, wordt alles minder. Ook de hersenen. Dat is een natuurlijk en onstuitbaar proces. Maar dat betekent niet dat we er geen invloed op kunnen hebben.

Wat betreft de hersenen is bekend dat drinken en roken schade toebrengen, terwijl training - bijvoorbeeld door een denksport als schaken - de hersenen langer fit houdt. Ook van sommige stoffen is bekend dat ze heilzaam zijn voor de hersenen. Een goed voorbeeld daarvan zijn EPA en DHA, ook wel bekend als visolie of omega-3 vetzuren. Van liponzuur is de beschermende werking minder bekend. Onterecht.

De meeste mensen krijgen als ze ouder worden in meer of mindere mate last van geheugenproblematiek. Dat varieert van niet op een naam kunnen komen tot vergeten met wie je getrouwd bent. Het een noemen we ouderdomsvergeetachtigheid, het ander dementie. Soms ontstaat er een ziektebeeld dat we Alzheimer noemen.

Het vervelende van deze problemen is dat er eigenlijk nog weinig bekend is over de oorzaak. Op celniveau is veelal aangetoond waar het mis gaat, maar waarom dat gebeurt is moeilijk te achterhalen. In veel gevallen is er wel een link met externe factoren, zoals roken, drinken, stress of een trauma.

Het zou onzin zijn om te beweren dat liponzuur bescherming biedt tegen al deze risico's. Maar wat wel bekend is, is dat liponzuur doordringt tot in de hersencellen en daar als antioxidant een beschermende werking heeft tegen vrije radicalen. Op die manier kan liponzuur dus de achteruitgang vertragen en zelfs geheugenklachten doen verminderen. Verschillende studies wijzen zelfs uit dat de voortgang van alzheimer geremd wordt door liponzuur.

Conclusie
Liponzuur is een sterke antioxidant die opgenomen kan worden in het dieet van mensen met een sportief of veeleisend bestaan. Liponzuur heeft de unieke eigenschap dat het de bloed-hersenbarrière kan passeren, waardoor het ook de zenuwcellen in de hersenen kan beschermen. Mensen die geheugenklachten willen verminderen of voorkomen kunnen daarom baat hebben bij liponzuur.

Meer informatie:
http://dx.doi.org/10.1007%2Fs11064-007-9403-0
http://dx.doi.org/10.1016%2FS0891-5849%2896%2900269-9
http://dx.doi.org/10.1016%2Fj.pharmthera.2006.07.001
http://dx.doi.org/10.1016%2Fj.addr.2008.04.015

Deel deze pagina

Voeg deze pagina toe aan Facebook Voeg deze pagina toe aan Hyves Voeg deze pagina toe aan Symbaloo Voeg deze pagina toe aan NUjij.nl Tweet deze pagina op Twitter

Liponzuur kopen?

Zelf een keer liponzuur proberen? In onze ervaring heeft drogisterij.net het grootste aanbod en snelste levering.

Klik voor actuele prijzen op een van onderstaande producten.


€20,99

€32,99

€30,99

€11,99

€47,99

€33,99

Over LIPOIC.NL

LIPOIC.NL is hèt Nederlandse kenniscentrum voor alfa-liponzuur. Liponzuur, ook bekend als lipoic-acid, is net als Q10 een co-enzym. Het helpt de stofwisseling op celniveau, en versterkt de werking van anti-oxidanten zoals vitamine C en E. Wilt u meer weten over liponzuur? Klik dan hier of bekijk de FAQ.