Lipoic.nl is het kenniscentrum over alfa liponzuur, ook bekend als alpha lipoic acid. Lees alles over de werking en toepassingen van ALA.

Sport: haal meer uit jezelf met liponzuur

Gevraagd naar het geheim van zijn gezondheid en productieve leven, antwoordde Winston Churchill 'No sports'. Dat sport en beweging gezond zijn staat natuurlijk buiten kijf, maar dat sport belastend kan zijn hebben de meeste mensen ook aan den lijve ondervonden. Dat er naast verrekkingen, kneuzingen en botbreuken ook minder zichtbare schade op kan treden bij sport, is echter minder bekend. Misschien had Churchill toch gelijk?

Een blik op voetballers of wielrenners en je weet dat intensief sporten zijn tol eist. Dagelijks het uiterste uit je zelf halen betekent dat je sneller slijt. Dat geldt voor sport, maar ook voor een veeleisende baan of de tropenjaren van een jong gezin.

Hoe komt dat? De vergelijking met een auto dringt zich op: wie veel kilometers maakt, staat vaker in de garage. Ook ons lichaam slijt sneller als we het intensief gebruiken. Hoe dat precies werkt, is niet geheel bekend. Maar dat oxidatieve stress een rol speelt, is wel duidelijk.

Meer bewegen betekent een hogere zuurstofopname en een hogere verbranding. Bij beide processen ontstaan vrije radicalen: moleculen met een ongebonden elektron. Dat is normaal, en normaal worden we daarvoor beschermd door de vitamines in ons voedsel. Als er echter meer vrije radicalen ontstaan dan ons lichaam kan verwerken, dan ontstaat er oxidatieve stress: een teveel aan vrije radicalen.

Deze vrije radicalen richten schade aan in ons weefsel. Onze spierencellen en zenuwencellen raken beschadigd. Soms kan die schade worden gerepareerd, soms sterft een cel af. Soms ook raakt het DNA in een cel beschadigd, met alle gevolgen van dien.

Liponzuur is een sterke antioxidant. Het kan doordringen tot in de hersenen, en beschermt, en heeft de eigenschap dat het andere antioxidanten (zoals vitamine C en E) kan recyclen.

Daarnaast heeft liponzuur de eigenschap dat het de opname van glucose door de cellen verbeterd. En meer glucose in de cellen betekent meer energie tijdens de training!

Conclusie:
Als antioxidant biedt liponzuur een goede bescherming tegen de vrije radicalen die kunnen ontstaan bij intensief bewegen. Daarnaast zorgt het voor een verbeterde opname van glucose. Liponzuur is daarom een welkome aanvulling op het dieet van sporters.

Meer informatie:
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/0955286394900558
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14669930

Deel deze pagina

Voeg deze pagina toe aan Facebook Voeg deze pagina toe aan Hyves Voeg deze pagina toe aan Symbaloo Voeg deze pagina toe aan NUjij.nl Tweet deze pagina op Twitter

Liponzuur kopen?

Zelf een keer liponzuur proberen? In onze ervaring heeft drogisterij.net het grootste aanbod en snelste levering.

Klik voor actuele prijzen op een van onderstaande producten.


€20,99

€32,99

€30,99

€11,99

€47,99

€33,99

Over LIPOIC.NL

LIPOIC.NL is hèt Nederlandse kenniscentrum voor alfa-liponzuur. Liponzuur, ook bekend als lipoic-acid, is net als Q10 een co-enzym. Het helpt de stofwisseling op celniveau, en versterkt de werking van anti-oxidanten zoals vitamine C en E. Wilt u meer weten over liponzuur? Klik dan hier of bekijk de FAQ.