Lipoic.nl is het kenniscentrum over alfa liponzuur, ook bekend als alpha lipoic acid. Lees alles over de werking en toepassingen van ALA.

Veelgestelde vragen

Is liponzuur een antioxidant?
Ja. Alfa-liponzuur wordt door het lichaam omgezet in DHLA (dihydroliponzuur). Beide componenten van dit redoxkoppel (alfa-liponzuur en dihydroliponzuur) vangen op zeer efficiënte wijze vrije radicalen weg in zowel vet- als water oplosbare gebieden. Daarnaast kunnen ze zware metalen binden (Fe2+, Cu2+ en Cd2+). Beide vormen zijn synergetisch met andere antioxidanten, zoals vitamine C en E. Dit wil zeggen dat ze deze regenereren, ofwel hergebruiken. Alfa-liponzuur is vooral interessant omdat het de bloed-hersenbarrière passeert en zenuwcellen kan beschermen tegen vrije radicalen.

Wat is een antioxidant?
Een antioxidant maakt vrije radicalen onschadelijk, en beschermt het lichaam daarmee tegen de schade die vrije radicalen kunnen aanrichten.

Wat zijn vrije radicalen
Vrij radicalen zijn atomen of moleculen die een ongepaard elektron hebben. Simpel gezegd zijn het deeltjes die graag een verbinding aangaan met andere deeltjes. Als ze dat in ons lichaam doen, kunnen ze daarmee schade aanrichten aan bijvoorbeeld onze cellen of ons DNA. Vrije radicalen worden gezien als de oorzaak van veel ziektes en aandoeningen. Vrije radicalen kunnen via de lucht of ons voedsel ons lichaam binnenkomen, maar ze ontstaan ook bij de omzetting van glucose naar energie. Dit laatste wordt oxidatieve stress genoemd.

Wat is oxidatieve stress?
Oxidatieve stress is het vrijkomen van vrije radicalen bij de omzetting van glucose naar energie in onze cellen. Bij dit 'verbrandings' proces wordt zuurstof gebruikt, en in zo'n 2 procent van de gevallen is de verbranding niet compleet en blijft er een van de twee zuurstofmoleculen in een zuurstofatoom over. Dit losse zuurstofatoom heeft een ongebonden elektron, en is daarom een vrije radicaal. Dit is een normaal proces, waar het lichaam zich met hulp van bijvoorbeeld de vitamine C uit onze voeding goed tegen kan beschermen. Stress en verhoogde inspanning verhogen de verbranding en daarmee de oxidatieve stress.

Is liponzuur een vitamine?
Nee. Liponzuur is een vitamine-achtige substantie die van vitaal belang is voor het functioneren van organismes, maar het voldoet niet aan het criterium dat er een gebrek aan kan ontstaan.

Helpt liponzuur bij diabetes?
Diabetes is een chronische ziekte waarvoor geen genezing bestaat. Diabetes kan wel onder controle gehouden worden, en de symptomen kunnen worden verminderd. Liponzuur kan daarbij helpen. Lees verder over liponzuur en diabetes.

Helpt liponzuur bij leveraandoeningen?
Ja. Liponzuur wordt gebruikt bij de behandeling van een heel aantal leveraandoeningen. Lees verder over liponzuur en leveraandoeningen.

Helpt liponzuur bij Alzheimer?
Ja. Maar Alzheimer is vooralsnog niet geneesbaar. Klinische studies wijzen uit dat liponzuur de verschijnselen van Alzheimer kan vertragen. Lees verder over liponzuur en Alzheimer.

Helpt liponzuur bij geheugenproblemen?
Ja, daar waar de geheugenproblemen het gevolg zijn van oxidatieve stress. Door oxidatieve stress kunnen zenuwcellen beschadigd raken. Eén van de effecten van deze beschadiging kan de achteruitgang van het geheugen zijn. Eén van de unieke eigenschappen van liponzuur is dat het de bloed-hersen barrière kan doorbreken, en dus kan liponzuur ook de zenuwcellen in de hersenen beschermen tegen vrije radicalen. Daarmee worden beschadigingen verminderd, en blijft het geheugen langer goed.

Helpt liponzuur bij vermoeidheid?
Er zijn bepaalde fysieke aandoeningen, zoals diabetes of leveraandoeningen, die tot vermoeidheid kunnen leiden. Daar waar liponzuur ingezet kan worden tegen deze aandoeningen, zal het ook de vermoeidheidsklachten verminderen. Liponzuur haalt weinig uit tegen nachtje doorzakken of een slapeloze nacht door een huilende baby. Lees verder over liponzuur en vermoeidheid.

Helpt liponzuur met afvallen?
Er zijn studies met ratten uitgevoerd waaruit bleek dat liponzuur zorgt voor een lagere gewichtstoename, of zelfs tot een afname in gewicht. In Japan wordt liponzuur zelfs verkocht als afslankmiddel, maar er is nog geen uitsluitend bewijs dat liponzuur daadwerkelijk zorgt voor gewichtsverlies bij mensen. Lees verder over liponzuur en afvallen.

Moet ik liponzuur slikken als ik nergens last van heb?
Liponzuur is een welkome aanvulling op het dieet van iedereen die veel sport of een druk en stressvol bestaan leidt. Het biedt geen vervanging voor, maar wel een aanvulling op een gezonde levensstijl - gevarieerd eten en genoeg rust. Lees verder over liponzuur en een actief leven.

Krijg ik genoeg liponzuur binnen als ik x, y of z eet?
Bij normale inspanning en normale voeding maakt je lichaam voldoende liponzuur aan, en heb je dus geen extra's nodig. Bij verhoogde inspanning, stress of aandoeningen als diabetes of hepatitis, kun je extra liponzuur gebruiken. Dit extra liponzuur haal je echter niet uit voeding, daarvoor zijn de concentraties te laag. Hiervoor zal je liponzuur als supplement moeten gebruiken.

Is liponzuur te koop in Nederland?
Ja. Via verschillende websites en in enkele vitamine-speciaalzaken.

Is liponzuur goedgekeurd in Nederland?
Liponzuur is niet toxisch, en mag daarom vrij worden verkocht. De verschillende (medische) instanties onderschrijven (nog) niet alle verschillende gezondheidsclaims rond liponzuur.

Deel deze pagina

Voeg deze pagina toe aan Facebook Voeg deze pagina toe aan Hyves Voeg deze pagina toe aan Symbaloo Voeg deze pagina toe aan NUjij.nl Tweet deze pagina op Twitter

Liponzuur kopen?

Zelf een keer liponzuur proberen? In onze ervaring heeft drogisterij.net het grootste aanbod en snelste levering.

Klik voor actuele prijzen op een van onderstaande producten.


€20,99

€32,99

€30,99

€11,99

€47,99

€33,99

Over LIPOIC.NL

LIPOIC.NL is hèt Nederlandse kenniscentrum voor alfa-liponzuur. Liponzuur, ook bekend als lipoic-acid, is net als Q10 een co-enzym. Het helpt de stofwisseling op celniveau, en versterkt de werking van anti-oxidanten zoals vitamine C en E. Wilt u meer weten over liponzuur? Klik dan hier of bekijk de FAQ.