Lipoic.nl is het kenniscentrum over alfa liponzuur, ook bekend als alpha lipoic acid. Lees alles over de werking en toepassingen van ALA.

Wat is liponzuur?

Liponzuur is een stof die ons lichaam in geringe mate aanmaakt en gebruikt bij het omzetten van glucose naar energie. Daarnaast is liponzuur een sterk antioxidant. Liponzuur komt ook in onze voeding voor, zoals in brocolli, maar slechts in kleine hoeveelheden. Als voedingssupplement met doseringen tussen de 50mg en 600mg kan liponzuur een preventieve of helende werking hebben bij verschillende aandoeningen.

Hoewel de stof al sinds 1950 in de geneeskunde wordt toegepast, en sinds de jaren 80 ook als voedingssupplement verkrijgbaar is, kreeg liponzuur pas echt bekendheid toen het in 1999 het stempel 'wonder-antioxidant' kreeg. Sindsdien is heeft de stof de belangstelling van veel mensen met een bewuste en sportieve levensstijl.

Liponzuur wordt onder andere verkocht als ingrediënt in sportsupplementen, afslankpillen en geheugenondersteuners, maar ook puur. Je komt het tegen met verschillende namen: alfa liponzuur, R-alfa liponzuur, alpha lipoic acid en lipoic.

Net als melkzuur kent liponzuur een linksdraaiende en rechtsdraaiende versie. Kunstmatig gemaakt liponzuur bevat normaal evenveel linksdraaiend als rechtsdraaiend liponzuur, terwijl ons lichaam alleen de rechtsdraaiende variant maakt. Hoewel niet geheel duidelijk is dat de linksdraaiende versie geen nut heeft, worden supplementen die alleen de rechtsdraaiend liponzuur (R-Alfa Liponzuur) bevatten, gezien als werkzamer en beter dan supplementen die beide versies bevatten.

Wat heb ik nou precies aan liponzuur?

Liponzuur heeft twee belangrijke eigenschappen: het is een antioxidant en het maakt cellen gevoeliger voor insuline. Door deze laatste eigenschap biedt liponzuur verlichting tegen de symptomen van suikerziekte., en kan het ook helpen met afvallen.

Als antioxidant biedt Liponzuur een goede aanvulling op het dieet van mensen die fysieke en mentale prestaties willen leveren. Bij intensief sporten of de stress van een druk bestaan, komen er meer vrije radicalen in het lichaam vrij. Liponzuur helpt het lichaam te beschermen tegen deze vrije radicalen. Lees hier meer over liponzuur en sport..

Liponzuur kan zelf vrije radicalen afvangen, maar het regenereert ook de vitamines C en E. Zo heeft het dus een dubbele werking. Daarnaast heeft het de unieke eigenschap dat het door de hersen-bloed barrière kan dringen. Daarom kan liponzuur het lichaam ook helpen beschermen tegen ouderdomsvergeetachtigheid en Alzheimer. Lees hier meer over liponzuur en Alzheimer..

Tot slot is in verschillende studies aangetoond dat liponzuur een beschermende werking heeft voor de lever, en dat het verschillende leveraandoeningen kan helpen genezen. Lees hier meer over liponzuur en hepatitis.

Bronnen:
Alpha-lipoic acid as a biological antioxidant, Lester Packer e.a., 1994
Wikipedia / Lipoic Acid
IOCOB / Alfa-Liponzuur

Deel deze pagina

Voeg deze pagina toe aan Facebook Voeg deze pagina toe aan Hyves Voeg deze pagina toe aan Symbaloo Voeg deze pagina toe aan NUjij.nl Tweet deze pagina op Twitter

Liponzuur kopen?

Zelf een keer liponzuur proberen? In onze ervaring heeft drogisterij.net het grootste aanbod en snelste levering.

Klik voor actuele prijzen op een van onderstaande producten.


€20,99

€32,99

€30,99

€11,99

€47,99

€33,99

Over LIPOIC.NL

LIPOIC.NL is hèt Nederlandse kenniscentrum voor alfa-liponzuur. Liponzuur, ook bekend als lipoic-acid, is net als Q10 een co-enzym. Het helpt de stofwisseling op celniveau, en versterkt de werking van anti-oxidanten zoals vitamine C en E. Wilt u meer weten over liponzuur? Klik dan hier of bekijk de FAQ.